Nytt från Paviken

Nytt från Paviken

Rapporter från gyttjan

Sammanfattning och rapporter från fisket i Paviken. Mer info hittar du givetvis på www.paviken.se.

Ansvarig för innehållet: Nicka Hellenberg.

Nytt rekord

Hänt i vassenPosted by Nicka - Admin paviken.se 2010-08-19 16:00

Som jag hintat om tidigare har det hänt stora ting i lilla sjön. Under en hektisk vecka, då Markus Nyman hade sitt tokfiske (se tidigare inlägg) var också specimenessen Ola Esbjörnsson och Rickard Linderot på besök. Den här trion herrar är giftiga fiskare. Den här gången hade de också flytet att pricka helt rätt i tiden. Efter en lång värmebölja verkade storrudorna fullkomligt rada upp sig. Dessutom var rudorna större än de någonsin varit i sjön... Ola Esbjörnsson landade en sagolik fisk på 2 970 gram innan den dubble (nu snart trippelfaldige) svenske rekordhållaren (han har redan svenskt rekord på gräskarp och sutare) Linderot drämde till med en ruda på 3 070 gram. Nytt svenskt rekord, som antagligen godkänns vilken dag som helst.

53 cm lång var den stadiga rudan - som f.ö. var Linderots andra paviksruda någonsin. Jojo, det gäller att plocka rätt fiskar. Undertecknad befann sig på plats och kunde, förutom att landa ett antal mindre rudor, även övervaka vägning, mätning och återutsättning. Stort grattis och hatten av!

En intressant fundering är huruvida de senaste årens relativt höga vattenflöden och allmänt stora vattenmängder har påverkat fiskarnas tillväxt. Eller är det något annat som hänt i sjön? Sutarna tycks färre och aningen större, sarvarna har också varit färre under årets upptakt. Antingen har det varit några dagar med helt obegriplig invasion av sjöns stora fiskar, eller så har de redan största exemplaren faktiskt lagt på sig lite under de senaste säsongerna. Det mesta talar för det senare. Av någon anledning.

Nu är det däremot mest dött och segt eftersom vattnet är både högt och kallt. Fiskarna är som bortblåsta och rör sig antagligen över avsevärt mycket större ytor. Och rudors aptit brukar ju sjunka rätt rejält när det blir snabba nerkylningar av kallt regn. Dessvärre verkar det som om årets säsong bestod av en enda het vecka och sedan locket på. Till nästa år blir det kanske nya regler och annat upplägg på fisket i sjön. Mer om det kommer annonseras här och i andra fiskeforum när/om det blir aktuellt.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Nicka - Admin paviken.se 2010-09-14 17:35

Olof - jag har nog fiskat på de flesta håll i sjön... ;) Något lurt var det den där veckan i år. Som jag skriver i inlägget ovan verkar det ha vart osedvanligt stora fiskar i farten. Vad det beror på är ju nästan omöjligt att spekulera i. Däremot kan jag konstatera att när regnet och kylan kom blev det totalt locket på. Inte helt överraskande... Kallt och massor av yta att hitta mat på för fiskarna.

Posted by Olof Engstedt 2010-09-13 10:35

Men vilken vecka sen! Lite avis, jag kom till Gotland 25:e juli. 2 dagar efter skyfallet och storm och regn härjade friskt under veckan! Intressant att det är många större rudor som har visat sig. Eller är det också så att fiskare söker sig till andra delar av sjön?

Posted by John 2010-08-19 17:34

ojj. så är det med fiske, man ska ha flax. det är inte den som tar flest som får störst so vanligt. kämpa på nicka